Erica Terpstra selecteert 5 must-visits in Jogjakarta

Voor een nieuw seizoen van het televisieprogramma Erica op Reis vertrok voormalig staatssecretaris en Tweede Kamerlid, Erica Terpstra naar het verre Indonesië. Een nieuwe aflevering van Erica op Reis werd opgenomen in het zuiden van Sulawesi. Op ongeveer 1140 kilometer afstand van Sulawesi ligt de Javaanse stad Yoyakarta. Toch mocht een privébezoek aan de cultuurhoofdstad van Indonesië, Jogjakarta, niet ontbreken.

Jogjakarta is geliefd onder Nederlanders. In 2013 bezochten 32.000 Nederlanders de cultuurhoofdstad van Indonesië. Niet zo gek, want je vindt hier onder andere de grootste boeddhistische tempel ter wereld, de Borobudur. Onlangs werd bekend gemaakt dat Jogjakarta een nieuw vliegveld krijgt. Een nieuw en groter vliegveld betekent doorgaans ook meer vluchten, waardoor Jogjakarta binnenkort nog makkelijker is te bereiken. Reden voor www.toerisme-indonesie.nl om reisexpert Erica Terpstra te vragen wat men écht gezien moet hebben tijdens een bezoek aan Jogjakarta.

1. De Borobudur – ’s werelds grootste Boeddhistische tempel
“Absoluut op nummer één komt voor mij de Borobudur. ’s Werelds grootste boeddhistische tempelcomplex is ontdekt met behulp van de Nederlander H.C. Cornelius. Tot op de dag van vandaag werkt de Nederlandse regering mee aan de behoud van dit indrukwekkende tempelcomplex, waar honderden Boeddhistische verhalen en wijze lessen op de muren geschreven staan. Tip; ga s’ochtends vroeg, dan is het relatief rustig en wanneer je bovenop de tempel staat is de zonsopgang onbeschrijfelijk mooi.”

2. Treinreis naar Jogjakarta
“De treinreis naar Jogjakarta duurt een behoorlijk aantal uurtjes, maar is prachtig. De trein vanuit Jakarta of Bandung leidt je langs uitgestrekte rijstvelden en door authentieke dorpjes naar Jogjakarta. Een prachtig beeld van Indonesië. Een must.”

3. Prambanantempels
“De Prambanan tempels zijn minstens zo indrukwekkend als die van de Borobudur. Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië en schetst een goed beeld van de culturele rijkdommen in Jogjakarta. s’ Avonds kan je hier lekker eten (in de open lucht) met uitzicht op de tempels die prachtig verlicht worden. Tip; bezoek ook het Ramayana ballet. Een culturele en kunstzinnige show, die het spannende verhaal vertelt van de koning Rama.”

4. Paleis van de Sultan
“Het is moeilijk kiezen, maar op nummer vier komt het Paleis van de Sultan. Wat hier direct opvalt is de betrokkenheid met Nederland. Gidsen spreken hier nog steeds foutloos en prachtig Nederlands. Wij hadden een gids van ongeveer 90 jaar, die ons veel wist te vertellen over de cultuur, geschiedenis en relaties van de Sultan met ons koningshuis. Ontmoet je gids. Echt een aanrader!”

5. Jalan Malioboro
“Deze straat mag je niet missen. De levensader van een stad zoals Jogjakarta. Hier maak je kennis met het dagelijkse leven. De sfeer, de mensen; één grote heerlijke zucht. Rondom Malioboro barst het van de traditionele restaurantjes en historische gebouwen. Jogjakarta is echt een aanrader voor cultuurliefhebbers!”