Sumatra

Sumatra

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië. Het meest westelijke eiland van Indonesië heeft vele vulkanen en kratermeren, ongerepte regenwouden en een diversiteit aan stammen en bevolkingsgroepen. Bent u een echte natuurliefhebber en wilt u weg van het massatoerisme? Dan is een bezoek aan Sumatra zeker de moeite waard. Het eiland is in het bezit van ’s werelds rijkste ecosysteem, een bezoek aan het tropisch regenwoud mag dan ook niet ontbreken. Van een jungletocht tot surfen bij de Mentawai eilanden en relaxen aan het strand van Pulau Weh, Sumatra heeft het.

Hotspots op Sumatra

Bij de kust van Danau Toba vindt u het diepste meer ter wereld. Het Toba meer  is ontstaan na het uitbarsten van de Toba vulkaan ongeveer 75.000 jaar geleden. Het eilandje Pulau Weh is de ultieme duikbestemming met een verrassende onderwaterwereld. Het bergstadje Bukittinggi is beroemd om zijn klokkentoren Djam Gadang. In het koloniale verleden heette het Fort de Cock. Een bezoek aan de Mentawai eilanden geeft u een kijkje in het leven van de Mentawai, een bevolkingsgroep die lange tijd een geïsoleerd bestaan hebben geleid. Deze stam leeft in de tropische regenwouden en leeft voornamelijk van de landbouw. Daarnaast leven zij van de visvangst en de jacht op wilde dieren, zoals wilde varkens.

Nationale parken op Sumatra

Een van de grootste nationale parken van Indonesië is gelegen op Sumatra, het Gunung Leuser National Park. In dit park kunt u orang-oetans begluren of genieten van de ongerepte natuur. De orang-oetans leven er zelfs nog in het wild. In het dorpje Bukit Lawang, gelegen in het nationale park, vindt u een rehabilitatie centrum voor orang-oetans. Naast deze dieren leven er gibbons, tijgers, olifanten, neushoorns, vele vogels, reptielen en insecten.

Het grootste nationale park van Sumatra is het Kerinci Seblat National Park. Het park ligt verspreid over de vier provincies op het eiland; West-Sumatra, Jambi, Bengkulu en Zuid-Sumatra. Grote delen van het park behoren tot de Bukit Barisan bergketen, hier ligt de hoogste bergtop van Sumatra, de Gunung Kerinci. Het nationale park is afwisselend met bergen, beboste gebieden, geisers, rivieren met stroomversnellingen en watervallen.

Een van de kleinste nationale parken van Indonesië is het Way Kambas National Park, het gebied staat bekend om de Sumatraanse olifanten. In het park vind je de grootste verswater moerasbossen van Sumatra. De laaglandregenwouden in het gebied behoren tot de laatste van Sumatra.

Stranden op Sumatra

Een populaire strandbestemming op Sumatra is Ujong Batee waar de bomen de zee in lopen. Daarnaast zijn de paradijsstranden Lampu’uk en Lho’nga een bezoek waard.  Voor de kust van Banda Aceh vind je de bounty stranden, met het heldere water. Het eilandje Pulau Weh ligt ongeveer zes kilometer ten noordwesten van Banda Aceh, hier vind je de stranden van Gapang, Windlong en Ibioh.

Klimaat op Sumatra

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur overdag 27 28 28 29 29 28 28 28 28 27 27 27
Zonuren dagelijks 4 4 4 4 5 5 5 5 4 4 4 3

Bereikbaarheid op Sumatra

Sumatra is op verschillende manieren te bereiken. Vanaf Java vliegt Garuda Indonesia Airlines op bijna elke grote stad van Sumatra. De belangrijkste luchthaven van Sumatra is Polonia International Airport, gelegen bij de hoofdstad Medan. Voor de echte avonturiers is er ook een ferry die van Maleisië naar Sumatra vaart. U kunt de ferry pakken van Melaka (Maleisië) naar Dumaï (Sumatra), of van Penang (Maleisië) naar Belawan (Sumatra). In het zuiden van het eiland is er een treinverbinding tussen Bandarlampung en Palembang. Toeristen kunnen gebruik maken van bussen, huurauto’s, brommers en fietsen.

Religie

Sumatra is islamitisch. Vooral in de noordelijkste provincie Atjeh is men overwegend orthodox islamitisch. Een groot feest is het jaarlijkse ‘idul fitri’, ook wel bekend als het Suikerfeest. Tijdens dit feest vindt er een ware volksverhuizing plaats, Sumatranen reizen massaal naar familie, geven donaties, helpen elkaar, gaan lekker eten. Voor toeristen is het raadzaam om het openbaar vervoer in deze week te vermijden. Sumatra kent meerdere volkeren met elk hun eigen religie. Zo zijn er de Metawai stammen, zij geloven dat alle levende wezens en voorwerpen bezield zijn. De  Minangkabau zijn moslim, bij deze stam heeft de vrouw een belangrijke rol. Zo wordt de afstamming traditioneel door de vrouw bepaald. Daarnaast is de vrouw in het bezit van huizen en land, en hebben zij de ouderlijke macht over de kinderen. De mannen vertegenwoordigen de familie naar buiten toe.

Hoofdstad Medan

De hoofdstad van Sumatra is Medan, gelegen in de provincie Noord-Sumatra. Medan is een bruisende stad met veel bezienswaardigheden. Een van deze bezienswaardigheden is de Mesjid Raya, de grootste moskee van Sumatra gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse architect A.J. Dingemans. In Medan zijn nog veel gebouwen te bezichtigen uit de koloniale tijd, voor Nederlanders is de Nederlandse invloed duidelijk zichtbaar.  Het Maimoonpaleis is het voormalige paleis van de sultan van Deli, het paleis heeft zowel Maleisische invloeden als invloeden uit het Midden-Oosten. De grootste Chinese tempel van Indonesië vind je in Medan, de Vihara Gunung Timur.

Accommodaties op Sumatra

Op Sumatra worden verschillende soorten accommodaties aangeboden, van eenvoudige hotels tot eco lodges. De meeste accommodaties zijn eenvoudig en goed geprijsd. Genieten van luxe kan ook in één van de vijfsterrenhotels. Veel resorts beschikken over wellness faciliteiten om helemaal tot rust te komen. Wilt u overnachten in een eco lodge? Kijk dan eens voor inspiratie op de website van Satwa Elephant Eco Lodge, welke gelegen is in de buurt van het Way Kambas National Park.