Sulawesi

Sulawesi

Sulawesi, vroeger bekend als Celebes, is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Op het eiland vind je een afwisselende natuur met berggebieden, vulkanen, regenwouden en prachtige rijstterassen. Voor duikliefhebbers is Sulawesi een waar paradijs, de onderwaterwereld is rijk aan koraalriffen. Redenen te over om Sulawesi als bestemming eens nader te bekijken.

Hotspots op Sulawesi

De koraalriffen van Bunaken behoren tot de mooiste ter wereld. Neem een duik in het water en ontdek de levendige onderwaterwereld, je vindt er een diversiteit aan gekleurde tropische vissen en enorme formaties koraalsoorten. Het park Bunaken bestaat uit 5 eilanden, gelegen voor de kust van Manado.

Met een bezoek aan Tana Toraja maak je kennis met de traditionele Torajastammen. Leer meer over hun tradities en woon één van de nog bestaande rituelen bij. Voor toeristen is er de mogelijkheid een begrafenisritueel bij te wonen. Tijdens zo’n ritueel wordt er gedanst en vaak worden er buffels geofferd, deze dieren zijn een teken van status en rijksdom voor de Toraja.

Nationale parken op Sulawesi 

Het Lore Lindu National Park kent een diverse fauna. Er is een grote kans om het bijzondere spookdiertje tegen te komen. In het nationale park vind je de moessonbossen, die je nergens anders op Sulawesi vindt. In het oostelijk gelegen Bora is een warmwaterbron met helende krachten.

Het Bogani Nani Wartabone National Park, gelegen in Noord-Sulawesi, bevat een zeer bergachtig gebied. In het park leeft de babiroessa, een speciaal hertzwijn dat alleen op Sulawesi leeft. Ook leeft er de bijzondere maleovogel, een kleine vogel dat zijn enorme eieren alleen in vulkanische grond legt.

Stranden op Sulawesi

Witte stranden, snorkelen en wuivende palmen mogen tijdens een vakantie in Indonesië niet ontbreken. Op Sulawesi zijn er veel van dit soort tropische oorden te vinden: Bira met witte stranden en een heldere zee, of het eiland Bunaken in het gelijknamige park, of Donggala met echte bounty stranden. Op de Togean Islands vind je mooie duikspots, waar je de rust van de adembenemende onderwaterwereld kunt beleven. Een bijzonder strand is Batu Gong Beach, het enige Indonesische strand waar je natuurlijke gongklanken kan horen. Het geluid wordt veroorzaakt door de golven die tegen de rotswanden aanslaan.

Klimaat op Sulawesi

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur overdag 28 28 28 29 29 28 28 28 28 29 29 28
Zonuren dagelijks 5 6 6 8 8 8 9 10 10 10 9 5

Bereikbaarheid op Sulawesi

Singapore Airlines vliegt 4 keer per week op Manado, gelegen in het noordelijkste deel van dit grote eiland in de Indonesische archipel. Garuda Indonesia, Malaysia Airline, China Airlines en Cathay Pacific Airways vliegen ook op Manado. De grote stad Makassar is dagelijks bereikbaar en wordt zelfs gezien als hub voor het oostelijk deel van Indonesië.

Religie

In Sulawesi kent men prachtige begrafenis rituelen die zich uiten in voorouderverering. Zo zijn er de prachtig beschilderde woningen, vol symboliek van offers bij dodenceremonies, de rotsgraven in het dorpje Lemo, de aan rotsen hangende houten kisten met beenderen van voorvaderen. In het dorpje Londa kunnen de grafkamers ook van binnen bekeken worden.

Hoofdstad Makassar

Makassar is een van de oudste havensteden van Sulawesi. De haven zelf is al een bezoekje waard met de authenthieke Makassar schoeners. Het Fort Rotterdam, de oude specerijen haven en de oude Mulo-school zijn de bezienswaardigheden van de stad. Om de sfeer van de stad op te snuiven is het een aanrader om bij zonsondergang langs de boulevard te flaneren. De boulevard is dan echt een ontmoetingsplaats voor locals, waar lokale specerijen worden aangeboden vanuit gezellige kraampjes. Ruik, proef en beleef Makassar.

Accommodaties op Sulawesi

Op Sulawesi vind je verschillende soorten accommodaties. Van eenvoudige lodges tot luxueuze hotels, Sulawesi heeft het. Denk bijvoorbeeld aan een van de spa resorts waar je heerlijk kunt ontspannen.