Praktische informatie


De grootste archipel ter wereld, is Indonesië en gezegend met zeer uiteenlopende culturen en een groot aantal toeristische attracties. Het merendeel van de bevolking bewoont de vijf grootste eilanden: Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi en Papua. Het bewonen van deze verschillende eilanden draagt bij aan hun diverse culturen, die tevens beïnvloed zijn door vreemde culturen, zoals de Indische, de Arabische, de Chinese, de Europese, en de Maleisische culturen. Dit wordt onder meer weerspiegeld in de wayang kulit (leren poppen) schaduwspel op Java en de Balinese traditionele dansen, die rijkelijk beïnvloed zijn door de Hindoeïstische cultuur en mythen.

Overeenkomstig de grondwet genieten de inwoners van het land dat haar onafhankelijkheid verklaarde op 17 augustus 1945, vrijheid van godsdienst. Ofschoon geen Islamitische staat, is Indonesië ‘s werelds meest bevolkte Islamitische natie. De andere godsdiensten die door de staat worden erkend zijn de Protestantse en de Rooms-Katholieke godsdienst, het Hindoeïsme, Boeddhisme en Confucianisme. De grondleggers van de natie hebben deze verschillen verenigd in het motto “Bhinneka Tunggal Ika”, hetgeen éénheid in verscheidenheid betekent. De nationale taal is Bahasa Indonesia, dat gebruikt wordt om te communiceren tussen de mensen van verschillende ethnische groeperingen, die elk hun eigen taal hebben, en die hen verenigd. De Indonesische taal wordt onderwezen en gebruikt op scholen en in zowel zakelijke als politieke activiteiten.

Indonesië heeft vele soorten traditioneel voedsel. Rijst is het basisvoedsel, meestal opgediend met bijgerechten zoals vlees en groenten. Andere traditionele keukens zijn meestal sterk gekruid en bevatten kokosmelk.

Indonesië heeft haar eigen tradionele tekstielsoorten: batik is voornamelijk op Java te vinden; songket in Sumatra (songket pandai sikek van West Sumatra, Palembang songket, Jambi songket, Lampung tot Tarutung songket), en weefsel van Dayak, Sumba en Flores.

Traditionele muziekopvoeringen omvatten gamelan en kerontjong in Midden Java, en angklung in West Java. Een ander populair muziek-genre is dangdut, dat een mengsel is van Indiasche, Arabische en Maleise invloeden.

Indonesië is rijk aan plantaardig- en dierlijke planten- en dierensoorten. Tot de meest bekende lokale plantensoorten behoort Rafflesia Arnoldii, ‘s-werelds grootste bloem die op Sumatra groeit. De archipel telt diverse soorten orchideeën en medicinale planten (ruim 6.000 soorten).

Het dierenrijk in het westen van Indonesië heeft dezelfde samenstelling als die in andere delen van het Aziatisch werelddeel. Daaronder zijn tijgers, beren, olifanten, buffels, orang utans en nijlpaarden. De dieren in het oostelijk deel van Indonesië lijken meer op die in het Australisch werelddeel. Er zijn hier een aantal soorten van vogels, waaronder de meest beroemde de Paradijsvogel en kangoeroes.

De Republiek van Indonesië bestaat uit 17.504 grote en kleine tropische eilanden en is daardoor ‘s werelds grootste eilandstaat. Deze eilandengroep slingert zich langs de evenaar en ligt tussen de continenten Australië en Azië. Hier vindt u nog talloze sporen van de prachtige culturen van weleer en levendige tradities met een heel eigen cuisine.

Feestdagen in Indonesië

01 jan Nieuwjaarsdag
14 feb Chinese New Year
25 feb Geboortedag van Mohammed
16 mrt Dag van de stilte
02 apr Goede vrijdag
04 apr Eerste paasdag
13 mei Hemelvaart
28 mei Vesak dag
09 juli Lailat-ul-Meraj – Hemelvaart Mohammed
17 aug Onafhankelijksdag
11 sep Eid Al Adah (Suikerfeest)
17 nov Eid Al Adah (Offerfeest)
07 dec Islamitisch Nieuwjaar
25 dec Eerste kerstdag
26 dec Tweede kerstdag

Tijd

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Op Java en Sumatra is het vijf uur later dan in Nederland. Op Bali en Lombok is het tijdverschil zes uur. In de wintertijd komt er nog een uur bij.

Klimaat

Indonesië is zo’n uitgestrekt land dat de beste reistijd verschilt per eiland. Het westen is het vochtigste deel van Indonesië. Naarmate je vanaf Sumatra verder naar het oosten reist worden de droge perioden (droge moessons) langer. Tussen mei en oktober is het meestal prachtig weer op Sumatra, Java en Bali ,al valt er ‘s middags wel eens een verfrissend buitje. Op zich is het prima reizen tijden de regentijd (jan-maart): het regent zelden een hele dag, de temperatuur is nog steeds aangenaam en het landschap is er prachtig groen. Klik hier voor het weer en klimaat in Indonesië.

Taal

Er worden in Indonesië zo’n 250 verschillende talen gesproken. De officiële nationale taal, het Indonesisch ofwel het Bahasa Indonesia wordt op alle scholen onderwezen en wordt op bijna alle eilanden door Indonesiërs gesproken. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt nog steeds in meer of mindere mate Nederlands. Onderling worden er vaak nog oude stamtalen gesproken. Met name de jongere generatie is de Engelse taal machtig.

Hallo, goedendag / Selamat siang
Goedemorgen / Selamat pagi
Goedenavond / Selamat malam
Goedenacht / Selamat tidur
Welkom / Selamat datang
Hoe heet je? / Siapa nama?
Ik heet… / Nama saya…
Ja / Ya
Nee / Tidak
Alstublieft / Silahkan
Bedankt / Terima kasih
Graag gedaan / Sama sama
Hoe gaat het? / Apa kabar?
Tot ziens / Sampai jumpa
Tot straks / Sampai nanti