Lombok

Lombok

Lombok, ook wel bekend als Nusa Tenggara, is een divers eiland gelegen ten oosten van Bali. Ondanks de diverse culturen wordt Lombok het eiland met de duizend moskeeën genoemd. Het eiland kent een verscheidenheid aan kleinere eilanden, dit maakt Lombok een afwisselende bestemming. Het spotten van de reuzenhagedis, een bezoek brengen aan het driekleurenmeer of relaxen op de Gili eilanden. Op Lombok kan het.

Hotspots op Lombok

De Gili eilanden, gelegen ten noordwesten van Lombok, zijn een waar paradijs op aarde. Op de eilanden vind je witte stranden en een helder blauwe zee.  Tussen de eilanden Gili Meno en Gili Air ligt het blauwe koraal, het is één van de twee plekken ter wereld met het bijzondere koraalsoort.

Op het eiland Flores is de unieke berg Kelimutu te bezichtigen. De berg heeft drie kratermeren, ook wel bekend als ‘de driekleurenmeren’, de meren hebben de kleuren rood, blauw en wit.

Nationale parken op Lombok

In het Gunung Rinjani National Park vind je het Segara Anak meer. Dit exotische meer is vulkanisch gevormd na de uibarsting van de Rinjani berg, het water is zo blauw als de oceaan.

Op de eilanden Komodo, Rinca en Padar, gelegen ten westen van Lombok, is het Komodo National Park gevestigd. In het park vind je de bijzondere Komodovaraan, een oeroude reuzenhagedis dat alleen op deze eilanden leeft.

Stranden op Lombok

Kuta is het enige gebied op Lombok dat ontwikkeld is door toeristen. Hoewel er een Balinese naamgenoot is, lijken de plaatsen in niets op elkaar. Het plaatsje heeft zijn Indonesische charme behouden doordat het niet zoveel toeristische voorzieningen heeft. Kuta beach is een goede plek om een dagje te surfen op de hoeg golven.

Senggigi, gelegen aan de oostkust van Lombok, is het meest ontwikkelde toeristische gebied op het eiland. De meest bezochte stranden vind je hier. In de ochtend komen de vissers aan op het strand met authentieke vissersbootjes.

Klimaat op Lombok

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur overdag 30 30 32 32 31 31 31 31 32 32 31 31
Zonuren dagelijks 7 7 8 9 9 9 10 10 10 10 9 8

Bereikbaarheid op Lombok

Vanaf Bali  is Lombok 24 uur per dag te bereiken met de ferry. Lion Air en Garuda Indonesia vliegen meerdere keren per dag van Jakarta naar Lombok International Airport. Vanaf Denpasar op Bali vliegen de nationale airlines Lion Air, TransNusa Air Services en Garuda Indonesia.

Religie

De Sasaks vormen de grootste bevolkingsgroep op Lombok. Deze bevolkingsgroep wordt opgedeeld in de Sasak Bodah, de Wektu-Lima en de Wektu-Telu.  De Sasak Bodah leven volgens hun eigen normen en waarden, in het geloof zijn hindoeïstische invloeden terug te vinden. De Wektu-Lima bewonen de laaglanden op Lombok, zij geloven in een orthodoxe vorm van de islam. De Wektu-Telu, de bergbewoners, in het geloof staat het respect voor de voorouders en natuur centraal.

Hoofdstad Mataram

Mataram is het culturele en politieke centrum van Lombok. De tempel van Gunung Pengsong is een bezoek waard, het is de op één na belangrijkste Hindu tempel. Vanaf de tempel heb je een adembenemend uitzicht over de rijstvelden waar je de locals kunt zien werken op de velden.

Accommodaties op Lombok

Op Lombok zijn verschillende traditionele accommodaties, luxe kustresorts met privéstranden en middenklasse hotels. Het Novotel Lombok is een resort opgebouwd uit verschillende Indonesische huisjes, een goede optie om Indonesië te beleven.