Kalimantan

Kalimantan

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo. Het is het grootste eiland van Indonesië . Op het eiland kun je genieten van de bijzondere ongerepte natuur. Een bijzondere ervaring is een vaartocht over de zwartwater-rivieren van de regenwouden. Tijdens zo’n boottocht kun je de orang-oetans van dichtbij bewonderen en kennis maken met de locals in de regenwouden. Ben je op zoek naar een afwisselende vakantie en wil je weg van het massatoerisme? Dan is een bezoek aan het minst toeristische eiland van Indonesië de moeite waard.

Hotspots op Kalimantan

In het dorp Tanjung Isuy kun je kennis maken met de traditionele Dayakcultuur. De Dayak leven met de hele familie of clan in hetzelfde huis. De ruimte onder het huis wordt voornamelijk gebruikt als veestal. De Dayak leven voornamelijk van de jacht, landbouw en visvangst. Als je gaat duiken bij het eiland Derawan heb je een grote kans om schildpadden en kleurrijke rifvissen van dichtbij te bewonderen. In de zuidelijke stad Banjarmasin is een bezoek aan de drijvende markt de moeite waard. Op de markt worden verse producten verkocht door locals in bootjes. Banjarmasin wordt ook wel het Venetië van Kalimantan genoemd, een groot deel van het dagelijks leven vindt plaats op of bij het water. Het eiland Pulau Kembang is bekend vanwege de makaken. Een makaak is een halftamme aap. Op het eiland Pulau Kaget kun je kennis maken met de neusapen. Wie kent ze niet?

Nationale parken op Kalimantan

In Tanjung Puting National Park, het bekendste nationale park van Kalimantan, vind je een gevarieerd wildleven. Zo komen er de draakvissen en civetkatten voor. Het park kent een divers landschap met verswatermoerassen en mangrovebossen. Bij Pondok Tangui worden gewonde en wees orang-oetans opgevangen. De orang-oetans worden hier opgevangen totdat ze weer terug kunnen keren in de wildernis.

Kayan Mentarang National Park heeft het grootste regenwoud van Kalimantan. In het nationale park leeft een verscheidenheid aan dieren; van wilde katten tot verschillende soorten apen.

Het Danau Sentarum National Park kent een variërend landschap. Je vind er verswatermeren en ondergelopen bossen. Het park is vernoemt naar het Sentarummeer. In het grote Sentarummeer, ook wel ‘Danau Sentarum’ wordt water afgewisseld met ongerepte bebossing. Danau Sentarum National Park is het laatste grote gebied met verswatermoerassen in Kalimantan. De zwartwatermeren zijn rijk aan verschillende soorten vissen.

Stranden op Kalimantan

De stranden op Kalimantan liggen langs de kust verspreidt. Kijing Beach is één van de meest populaire stranden op Kalimantan. Bij het strand van Selat Karimata vind je de mooie bountystranden. In Oost Kalimantan vind je de archipel Derawan met de paradijselijke stranden en palmbomen. Bij Derawan vind je een duikersoord van wereldklasse met een verrassende onderwaterwereld.

Klimaat op Kalimantan

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur overdag 27 27 29 30 31 31 30 30 30 29 29 28
Zonuren dagelijks 4 4 4 5 6 6 6 6 5 5 5 4

Bereikbaarheid op Kalimantan

Diverse vliegtuigmaatschappijen vliegen (met of zonder tussenstops) op Jakarta. Vanuit Jakarta kan er direct gevlogen worden op Palangkaraya, Banjarmasin, Pontianak of Balikpapan. Let er wel op dat het Visa on Arrival alleen te verkrijgen is op Supadio Airport in Pontianak en Sepinggan Airport in Balikpapan. Dit zijn dan ook de drukst bezochte vliegvelden van Kalimantan. Verder is Kalimantan te bereiken via grote steden als Denpasar, Makassar, Surabaya, Yogjakarta en Semarang. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een van de vele snelle bootverbindingen. Ferrymaatschappij Pelni heeft het grootste aanbod van lijndiensten per water. De boten hebben een regelmatige frequentie.

Religie

De Dayak zijn de oorspronkelijke bewoners van Kalimantan, naast een schepper van de wereld vereren zij geesten en dieren. De Dayakstammen zijn in zes groepen te verdelen: de Penan, Klemantan, Kenyah, Kayan, Murut en Iban. De Punan, Klemantan en Kenyah zijn de groepen die het langst in Kalimantan aanwezig zijn. De Kayan, Murut en Iban zijn er in een latere periode bijgekomen. Naast de Dayakstammen wonen er op Kalimantan de Madurezen, een meerderheid van deze groep is moslim. De Madurezen wonen in dorpen die als religieuze centra functioneren.

Hoofdstad

Kalimantan bestaat uit meerdere delen; Oost-Kalimantan, West-Kalimantan, Centraal-Kalimantan en Zuid-Kalimantan. De hoofdstad van Oost Kalimantan is de havenstad Samarinda. In Samarinda zijn een aantal winkelcentra waar je goed kunt shoppen en kunt eten bij één van de voedselstalletjes of restaurants. Wil je meer van een lokaal sfeertje proeven? Dan kun je een bezoek nemen aan één van de traditionele markten en kennis maken met de locals. De hoofdstad van West Kalimantan is Pontianak, een bruisende handelsstad. Een bijzondere bezienswaardigheid in de stad is de Mesjid Jami, een koninklijke moskee van Syarif Abdul Rahman, de stichter van de stad. De hoofdstad van Centraal Kalimantan is Palangkaraya. In Banjarmasin, de hoofdstad van Zuid Kalimantan, vind je veel drijvende markten, ook wel ‘pasar terapung’ genoemd. De Pasar Antasari is een mengvorm van een markt en een circus, hier kun je gezellig winkelen en tegelijkertijd de straatartiesten bekijken.

Accommodaties op Kalimantan

Op Kalimantan vind je verschillende soorten accommodaties, van luxueuze hotelketens tot eenvoudige bed & breakfasts. Ook zijn er de Spa Resorts om volledig tot rust te komen tijdens je vakantie op Kalimantan. Over het algemeen zijn de accommodaties goed geprijsd. Of je nu slaapt op een boot terwijl je over de rivieren van de regenwouden vaart, slaapt in een three house of in een resort, Kalimantan is klaar om ontdekt te worden.