Java

Java

Het eiland Java is het bruisende hart van Indonesië. Java is drie keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer 124 miljoen mensen. Java bestaat uit zes provincies, het Indonesisch hoofdstedelijk gewest Jakarta, Banten, West Java, Midden-Java, Oost-Java en het speciaal Gebiedsdeel Yogyakarta.

Hotspots op Java

Niet te missen is het Borobudur tempelcomplex, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld en daarom één van de wereldwonderen. Het Prambanan tempelcomplex is de grootste hindoetempel van Indonesië. In de buurt van Jakarta, in Bogor, liggen de Botanische tuinen van Bogor, waar meer dan 15.000 verschillende plantensoorten groeien. Java is een lang uitgestrekt eiland en daardoor redelijk eenvoudig te bereizen met de trein.

Nationale parken op Java

West Java en Banten staan bekend om hun prachtige panorama’s. In Banten kun je een bezoek brengen aan het Oedjoeng Koelon Nationaal Park, dat een UNESCO Wereld Erfenis conservatiegebied is. Hier leeft de praktisch uitgestorven éénhoornige neushoorn. In Oost-Java kunt u een bezoek brengen aan het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park. Ieder jaar, bij volle maan in december of januari, viert de lokale bevolking een Kasado ritueel in het gebied en gooit men offers in de krater van de Bromo vulkaan.

Stranden op Java

Bij Java denk je niet direct aan de mooiste stranden van Indonesië. Toch zijn er een aantal stranden het bezoeken waard: Pangandaran ten westen van Java is geliefd bij surfers. Niet te vergeten zijn: Plengkung Beach, Teleng Ria Beach, Popoh Beach en Prigi Beach

Klimaat op Java 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur overdag 29 26 29 29 28 28 27 28 28 28 29 29
Zonuren dagelijks 6 7 7 8 8 8 8 7 6 6 6 6

Bereikbaarheid op Java

Jakarta heeft een Internationale airport genaamd Soekarno Hatto Airport. De meeste international vluchten gaan eerst naar Jakarta waar vandaan er dan een nationale vlucht naar andere bestemmingen genomen kan worden. Daarnaast zijn er luchthavens op Yogyakarta, Surabaya en Bandung en Bantam.

Religie op Java

Er wonen op Java verschillende etnische groepen, waarvan de meerderheid moslim is.  De islam in Indonesië vaart een eigen koers en is niet te vergelijken met de islam in de Arabische wereld. De grootst vertegenwoordigde bevolkingsgroepen zijn de Javanen uit Centraal- en Oost-Java, de Sundanezen uit het westen en de Madurezen van het eiland Pulau Madura. Hoewel ze officieel allen hun eigen taal hebben, worden de verschillen tussen de culturen steeds kleiner.

Hoofdstad Jakarta

De hoofdstad van Java is Jakarta. Jakarta heeft een groot aantal historische erfgoederen. Denk aan de Soenda Kelapa haven, het Fatahillah Museum en het Nationaal Museum. In Batavia en bij het Maritiem Museum kun je vele historische voorwerpen uit onder andere de periode van het Nederlands kolonialisme zien.  Jakarta is een drukke stad en staat bekend om haar vele traffic jams. Een eenvoudige manier van reizen is met een Bluebird taxi (deze taxi’s werken met een meter).

Accomodaties op Java

Java is bijzonder groot en er zijn dan ook veel verschillende soorten accommodaties. Voor een overzicht van alle accommodaties per stad ga je naar de website van één van de provincies via onderstaande links.